Sneeuw

Sneeuw en ijs bepaalden even het leven in Nederland. Vele mensen trokken erop uit om te genieten van de prachtige witte wereld, zo ook wij. Maar dan voor de documentaire.

We volgden de voetsporen van ondergedoken Russen in een hol van sneeuw, soldaten die schaatsend het inundatiegebied bewaakten, mensen die tijdens de Hongerwinter op zoek waren naar iets te eten … om deze verhalen weer levend te maken.

Half januari waren we in rep en roer: er was sneeuw op komst! Helaas wel ’s avonds en onze cameraman had andere opnames, maar dat mocht de pret niet drukken. Rond negen uur stonden wij, gewapend met dikke kleding, stevige schoenen, en een bouwlamp bij Wim van Ginkel, die ons naar het hol van de Russen zou leiden. Ook het minimale laagje sneeuw hield ons niet tegen om het verhaal in beeld te willen krijgen. Met ‘gevaar voor eigen leven’ trotseerden we de barre tocht door de velden en bosschages, over slootjes en uitstekende boomstronken met slechts één natte voet als gevolg.

Wat waren we blij: toch nog een beetje sneeuw was ons gegund! Niet wetende dat enkele weken later het hele land onder een prachtige witte deken zou liggen, zodat we veel betere beelden (door onze cameraman Willem) konden maken.

Stichting Verhalen uit de Vuurlinie
stichting@verhalenuitdevuurlinie.nl
Tel.: 06 - 16 79 60 31

Bezoekadres op afspraak
Olmenlaan 8 Leusden