Over ons

Eind april 2020 zag ik, Arry Voorsmit, bij het Bevrijdingsjournaal op tv, een item over de Voedselconferentie in Achterveld.

De Voedselconferentie? Nog nooit wat over gehoord, al verdiep ik mij al jaren in verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Nieuwsgierig als ik was, vroeg ik aan Mariska Baalman (geboren en getogen in Achterveld), of zij mij hier meer over kon vertellen. Hmm… eigenlijk wist zij hier ook niet veel van, maar via wat hulplijnen zaten we op een mooie lentemiddag bij mensen in de tuin, die er van alles over wisten. Ze vertelden ons verhalen uit de omgeving en vanaf dat moment voelden we: hier willen we wat mee; deze verhalen moeten verteld worden!

Het plan voor een documentaire was geboren. De informatie stroomde binnen, stapels boeken werden gelezen, archieven werden geraadpleegd, we voerden gesprekken met overlevenden, nabestaanden en deskundigen en bezochten locaties. Het begin van onze zoektocht naar de verhalen achter de feiten.

Mariska Baalman

Geboren en getogen Achterveldse en zodoende gids voor het verhaal over Achterveld, Dorp in de vuurlinie. Als kunstenares werkt zij vooral met verhalen, teksten, lyrics en vertaalt deze in beelden.
Samen met Arry Voorsmit werkt ze aan het kinderboek VitaVogel. In haar Atelier CreaB werkte ze een aantal jaren met kinderen aan het bewust worden van het milieu en hoe je van afvalmateriaal de mooiste kunst kunt maken.

Arry Voorsmit

Sinds 1986 werkzaam in de film- en tv industrie. Maker van o.a de spraakmakende documentaire ‘Afscheid’ voor het Humanistisch Verbond. Met Alexander Omhof ontwikkelt hij de televisieserie/speelfilm ‘Maduro’, die postuum de Militaire Willemsorde heeft ontvangen. Verder werkt hij aan een documentaireserie over het leven van oorlogsveteraan James (Maggie) Megellas en een documentaire over het twintig jarig bestaan van Band of Brothers. Samen met Mariska Baalman werkt hij aan het kinderboek VitaVogel.

Arry was onder meer verantwoordelijk voor een groot aantal kinderprogramma’s voor de KRO en politiek drama voor de VPRO, waaronder ‘Retour Den Haag’, ‘Mevrouw de Minister’, en ‘De Kroon’. Voor deze laatste ontving hij een Gouden Kalf in de categorie: beste televisie programma.

Tevens was hij bedenker van de televisieserie ‘Annie M.G. Schmidt’ voor Bos Bros. Als producent werkte hij mee aan de met een Gouden Kalf bekroonde speelfilm ’Black Butterflies’ (tevens uitgeroepen tot beste speelfilm van Zuid-Afrika).

Stichting Verhalen uit de Vuurlinie
stichting@verhalenuitdevuurlinie.nl
Tel.: 06 - 16 79 60 31

Bezoekadres op afspraak
Olmenlaan 8 Leusden