Anderen over

“Ze zijn er nog, directe getuigen van de oorlog in Achterveld. Zij doen 75 jaar na dato hun verhaal. De Tweede Wereldoorlog is iets waarvan we denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75+1 jaar geleden is dat Achterveld werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.”

Wim van Nimwegen, voorzitter St. Verhalen uit de Vuurlinie / Bestuurslid Historische Kring Leusden

“Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Leusden verdient om allerlei redenen aandacht. Kamp Amersfoort ligt binnen de gemeente. Zowel in 1940 als in 1945 lag het gebied rond het Valleikanaal in de vuurlinie. Hier waren verschillende verzetsgroepen actief. Verschillende boeken van de Historische Kring Leusden bieden veel informatie, maar dit initiatief om in een documentaire een andere invalshoek te kiezen is bijzonder welkom. Zo worden nieuwe doelgroepen bereikt. Wat zich eind April 1945 afspeelde in Achterveld en twee weken later op de Leusderheide is bij velen maar weinig bekend, terwijl het toch om gebeurtenissen van nationale betekenis gaat.”

Ronald Polak, voorzitter Historische Kring Leusden

‘Arry en Mariska zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een documentaireserie over de gebeurtenissen die zo lang geleden in deze regio hebben plaatsgevonden. Hierbij hebben ze zich ook laten inspireren door mijn boeken.

Ik ervaar het als een grote eer dat mijn publicaties worden gebruikt voor deze visuele verbeelding.”

José Huurdeman (auteur van o.a. ‘Ondergronds”) www.josehuurdeman.nl

Stichting Verhalen uit de Vuurlinie
stichting@verhalenuitdevuurlinie.nl
Tel.: 06 - 16 79 60 31

Bezoekadres op afspraak
Olmenlaan 8 Leusden