Kinderen in de Bunker

Met Verhalen uit de Vuurlinie ontwikkelen wij lespakketten en presentaties/gastlessen voor de bovenbouw van de basisscholen in de regio. Onze insteek is om de kinderen meer betrokken te maken bij de verhalen van mensen en gebeurtenissen om hen heen. Zo blijft de oorlog niet een abstract, of een ver-van-je-bed-show, maar worden de verhalen achter de feiten persoonlijker beleefd en blijven zo beter hangen.

Kinderen in de Bunker is een educatief project van Stichting Verhalen uit de Vuurlinie.

In een bunker dagen wij kinderen uit om te vertellen wat bij hen opkomt als het gaat over de Tweede Wereldoorlog.

Alles kan en mag gezegd, als het maar vanuit het kind zelf komt. Wij prefereren de opnames te laten plaatsvinden voordat in de klas de lessen over de Tweede Wereldoorlog worden gegeven. Zo houden we de uitspraken zo spontaan mogelijk, zonder dat het kind teveel gaat nadenken over belangrijke gebeurtenissen en jaartallen.

De opnames worden in een aantal korte afleveringen samengevoegd en zijn op scholen te gebruiken bij lessen over de Tweede Wereldoorlog in groep 7 en 8.
De kinderen kunnen de afleveringen bekijken in de klas. Dit is een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan over de oorlog en allerlei (actuele) rand onderwerpen.
Kinderen zijn immers bereid eerder en beter te luisteren naar leeftijdgenoten: van en met elkaar leren.

Het jaar daarop wordt er met de ‘nieuwe’ groep 8 wederom opnamen in de bunker gemaakt. Zo kan ‘ Kinderen in de Bunker’ een terugkerend project worden.

De onderstaande video is een korte compilatie van de opnamen die we hebben gemaakt in het seizoen 2022 – 2023.

Geïnspireerd door dit bijzondere project? Neem dan contact met ons op!

Speciale gasten openen het project
Kinderen in de Bunker

In de bunker schoven de afgelopen twee seizoenen ook ‘speciale gasten’ aan om met hun verhaal het project te openen. Ook zij geven antwoorden op vragen die ook aan alle kinderen werden gesteld.

Verhalen vertellen

Stichting Verhalen uit de Vuurlinie legt waargebeurde verhalen vast op beeld opdat deze niet worden vergeten. Heeft u verhalen of kent u mensen die hieraan kunnen bijdragen? Wij komen graag in contact.

Realisatie ondersteunen

Om onze projecten te realiseren zijn wij aangewezen op financiële steun van sponsors en ambassadeurs.
Een bijdrage van u of uw organisatie is van harte welkom.

Stichting Verhalen uit de Vuurlinie
stichting@verhalenuitdevuurlinie.nl
Tel.: 06 - 16 79 60 31

Bezoekadres op afspraak
Olmenlaan 8 Leusden